تجهیزات آزمایشگاهی آذین
azin lab logo

کاربرد پیپت و نحوه استفاده از آن + انواع پیپت

آخرین بروزرسانی : ژانویه 20, 2024
پیپت آزمایشگاهی
آنچه در این مقاله می‌خوانید ...

پیپت چیست؟

پیپت ها (Pipette) ابزارهایی برای انتقال یا اندازه گیری حجم های کوچک مایعات، از یک ظرف به ظرف دیگر با دقت بسیار هستند. مدل های مختلفی از پیپت ها موجود می باشد. ابتدا آنها از شیشه ساخته می شدند، اما امروزه بصورت پیپت های پلاستیکی نیز در بازار موجود هستند و انواع متفاوتی دارند. اخیراً پیپت های با کنترل الکتریکی نیز وارد بازار شده اند. تاکید این مقاله در مورد پیپت های حجم ثابت و پیپت های حجم متغیر با کنترل مکانیکی است. همچنین درباره نگهداری و کالیبراسیون پیپت های مکانیکی و کاربرد پیپت ها نیز صحبت خواهیم کرد.

 

کاربرد پیپت

از کاربرد پیپت ها میتوان به استفاده از آنها در آزمایشگاه های بالینی و تحقیقاتی برای برداشت حجم های کم مایعات با دقت زیاد اشاره کرد. این قطعات مصرفی کاربردشان در دقت و سرعت در انجام آزمایشات آزمایشگاهی است که با حجم های متفاوت و در انواع شیشه ای و پلاستیکی در بازار عرضه میشوند. پیپت ها معمولاً یکبار مصرف هستند اما برخی از آنها که عمدتاً جنسشان شیشه ای است میتوانند به دفعات بیشتر نیز مورد استفاده قرار گیرند.

 

 

پیپت چند کاناله

شکل1) پیپت چند کاناله

 

پیپت یک کاناله

شکل 2- پیپت یک کاناله

 

اجزای مختلف پیپت

شکل3) اجزای مختلف یک پیپت

 

 

اصول عملکرد پیپت آزمایشگاهی

پیپت های مکانیکی یا پیستون دار معمولاً با اعمال فشار دستی روی پیستون کار می کنند. پیستون داخل یک سیلندر با طول ثابت حرکت و حجم مشخصی از مایع را به داخل یا خارج پیپت هدایت می کند.

دو نوع پیپت های پیستون دار موجود میباشد:

  • پیپت با حجم ثابت: که حجم ثابتی از مایع را (حجم اسمی NV: Nominal Volume) جابجا میکند.
  • پیپت با حجم متغیر: که حجم های متفاوتی را با توجه به مشخصات اختصاصی پیپت جابجا میکند.

تنظیم حجم متغیر روی پیپت با حرکت پیستون و با توجه به محدوده عملکرد پیستون انجام می شود. در این نوع پیپت ها حجم اسمی بیشترین نوع حجمی است که پیپت می تواند نگه دارد.

 

انواع و کاربرد پیپت های ثابت و متغیر

پیپت های ثابت و متغیر به دو نوع A و B تقسیم میشوند:

نوع A (یا Air Displacement Pipettes): در این نوع حجمی از هوا بین سر پیستون و مایع درون سیلندر پیپت وجود دارد.

نوع B (یا Positive Displacement or Direct Displacement Pipettes): در این مدل، پیستون در تماس مستقیم با مایع است. یکی از موارد کاربرد پیپت نوع A این است که در استفاده های بیشتر، امکان آلوده شدن در آن کمتر است؛ ولی برخلاف پیپت های نوع B ، وقتی برای برداشت حجم های خیلی کم مورد استفاده قرار می گیرند از دقت کافی برخوردار نیستند، چون هوا در آنها متراکم و فشرده می شود.

 

انواع پیپت با تنوع کاربرد پیپت ها

شکل 4- انواع پیپت ها

 

برای اینکه حجم های مختلف روی پیپت ها شناسایی شوند برخی از سازندگان این قطعات از کدهای رنگی استفاده می کنند. جدول زیر نمایانگر همان کدهای قراردادی رنگی است:

 

جدول کد رنگی پیپت

حجم (lµ)رنگ
0.1-2.5مشکی
0.5-10خاکستری
2-20خاکستری/زرد
10-100زرد
50-200زرد
100-1000آبی
500-2500قرمز

 

استفاده از پیپت

برای بدست آوردن نتایج دقیق و قابل اطمینان، کاربر باید روش استفاده صحیح از پیپت را دانسته و با جزئیات کاملِ مراحل انجام آن آشنا باشد. توصیه های زیر به شما کمک میکند تا بدرستی از کاربرد پیپت ها بهره مند شوید:

هشدار: قبل از استفاده از پیپت، از کالیبره بودن آن برای جابجایی حجمی مایعات اطمینان حاصل نمایید.

 

توصیه ها و الزامات استفاده از پیپت

برای استفاده از پیپت، آزمایشگاه باید به طور مطلوب تمیز و از نور کافی برخوردار باشد.

شرایط عمومی استفاده عبارت است از:

  • از ثابت ماندن دمای اتاق در 20 درجه سانتیگراد و تغییرات دمای 5± درجه سانتیگراد (بین 30–15 درجه) اطمینان حاصل نمایید.
  • از رطوبت نسبی اتاق (50%<) اطمینان حاصل کنید. پیپت ها نمونه ها و مواد مایع باید در شرایط آزمایشگاه پایدار باشند. معمولاً پیشنهاد شده است که این مواد 2-3 ساعت قبل از انجام آزمایش به دمای اتاق برسند.

  • اگر از مواد سمی و یا موادی که احتمال خطرات بیولوژی دارند استفاده می شود، از لوازم ایمنی و محافظ مناسب استفاده کنید.
  • از قرار گرفتن پیپت در حالت عمودی در محلول اطمینان حاصل کنید. این حالت از عدم دقت در انتقال می کاهد!

  • بطور کلی نباید آنها را در زیر نور مستقیم خورشید نگهداری کنید تا بتوانید از کاربرد پیپت ها بدرستی استفاده نمایید.
  • از توصیه های سازنده برای حداقل قابلیت قرارگیری (Minimum Immersion Depth) سرسمپلر و پیپت در مایع آگاه باشید. این مقدار با توجه به نوع و گنجایش پیپت متفاوت است. یک راهنمای عمومی در جدول زیر برای این منظور ارائه شده است.

 

جدول حداقل قابلیت قرارگیری سرسمپلر با توجه به گنجایش حجم پیپت

گنجایش حجمی پیپت (µl)حداقل قابلیت قرارگیری سرسمپلر (mm)
100 – 13 – 2
1000 – 1004 – 2
5000 – 10005 – 2

 

  • بعد از پر کردن سرسمپلر، قطرات روی نوک سرسمپلر را تمیز نمایید. برای این کار نوک سرسمپلر را آهسته به دیواره لوله آزمایش بزنید. استفاده از کاغذ جاذب ممکن است لازم شود، در این صورت بیشتر باید دقت نمود تا از آلودگی احتمالی جلوگیری گردد.

  • محلول داخل سرسمپلر را در لوله آزمایش خالی کنید. این کار را با تماس نوک سرسمپلر به دیواره لوله آزمایش انجام دهید. نوک سرسمپلر باید با زاویه 45-30 درجه و 10-8 mm بالاتر از سطح مایع با دیواره لوله تماس داشته باشد.
  • برای افزایش صحت پیپت، سرسمپلرها را مرطوب کنید. برای این کار حجم کمی از محلول کاری را چند بار برداشت و داخل ظرف پسماند خالی نمایید. این کار از تشکیل حباب های هوا مخصوصا در محلول های غلیظ و یا مواد آب گریز (Hydrophobic) خودداری می کند. همچنین سبب مرطوب شدن یکنواخت دیواره داخلی سرسمپلرها و پیستون می شود. این عمل برای کاربرد پیپت ها با حجم µl10 و یا کمتر ضروری نمی باشد.

 

برای خرید پیپت یا مشاهده انواع آن اینجا را کلیک کنید

 

روش صحیح استفاده و کاربرد پیپت

در زیر مراحل متداول برای استفاده از پیپت های مکانیکی نوع A توضیح داده شده است. کاربر باید به توصیه های سازنده توجه کند. این مراحل در استفاده از پیپت های الکتریکی نیز کاربرد دارد. شکل 5 این مراحل را توضیح می دهد.

 

مراحل استفاده از پیپت

شکل 5- مراحل استفاده از پیپت

 

  1. یک سرسمپلر نو را با توجه به مشخصات پیپت به آن متصل نمایید. از آلوده شدن سرسمپلر با مواد دیگر جلوگیری نموده و از محکم بودن اتصال سرسمپلر اطمینان حاصل نمایید.
  2. پیستون را تا موقعیت توقف یک (اولین مرحله – First Limit) فشار دهید. در این موقعیت نوک سرسمپلر نباید با سطح مایع تماس پیدا کند.
  3. نوک سرسمپلر را با توجه به جدول راهنما در داخل مایع قرار دهید یا از توصیه های سازنده استفاده نمایید و پیپت را کاملا در حالت عمودی نگهداری کنید. این حالت مطابق با موقعیت B1 (اولی از چپ) در شکل است.

  4. پیستون را به آرامی و بطور کامل رها کنید تا مایع را برداشت کند (موقعیت A2). قبل از اینکه سرسمپلر را از داخل مایع خارج کنید حداقل 2 ثانیه صبر کنید.
  5. نوک سرسمپلر را در لوله آزمایش در زاویه 45-30 درجه با دیواره داخلی لوله نگه دارید. اگر لوله آزمایش که گیرنده مایع است دارای محلول میباشد از تماس نوک سرسمپلر با محلول داخل لوله آزمایش خودداری نمایید (موقعیت A3).

  6. محتویات داخل سرسمپلر را با فشار دادن پیستون تا موقعیت توقف یک خالی نمایید (موقعیت B4). در تمام مراحل اطمینان حاصل نمایید که نوک سرسمپلر و سطح داخلی لوله گیرنده مایع در تماس هستند. به آرامی نوک سرسمپلر را در سطح داخلی در ارتفاع 10-8 mm از سر لوله حرکت دهید تا قطره ای در نوک سرسمپلر باقی نماند.
  7. پیستون را فشار دهید تا به موقعیت توقف دو (مرحله دوم – Second Limit) برسد (موقعیت C5). این کار قطره باقی مانده در داخل سرسمپلر را با بیرون راندن هوا خالی میکند. پیپت را تا بیرون آوردن از لوله آزمایش در همین حالت (موقعیت C5) نگه دارید. به محض اینکه پیپت را از لوله آزمایش خارج کردید پیستون را به حالت اولیه برگردانید.
  8. سرسمپلر را با فشار دادن دکمه انتهای پیپت دور بیندازید (موقعیت 6).

 

نکته: اگر از پیپت های متغیر استفاده میشود باید حجم مورد نیاز با توجه به راهنمایی های سازنده انتخاب شود. معمولا دکمه کنترل حجم در قسمت بالای پیپت وجود دارد. تشخیص و آشنایی کاربر با مقیاس ها جهت استفاده صحیح از کاربرد پیپت ها امری ضروری است.

 

میکروپیپت

 

نگهداری صحیح پیپت جهت افزایش کاربرد پیپت

روش معمول و درست نگهداری پیپت های مکانیکی در ذیل آورده شده است که شامل بخش های ارزیابی، تمیزکاری (گندزدایی)، کالیبره کردن و همچنین مواد و منابع مرتبط به آنها میباشد.

 

ارزیابی و چک

  • دوره زمانی: روزانه

ارزیابی روزانه پیپت ها برای یافتن خرابی، صدمه و یا برای اطمینان از کارکرد صحیح آنها ضروری می باشد. این ارزیابی باید شامل موارد ذیل باشد:

  1. از تنظیم و بی نقص بودن آن اطمینان حاصل نمایید. پیستون باید به صورت آرام و یکنواخت حرکت کند.
  2. نگهدارنده سرسمپلر را کنترل کنید تا خراب نباشد چون برای دقت اندازه گیری مهم است. از محکم بودن سرسمپلر هم اطمینان حاصل نمایید.
  3. یک سرسمپلر را به پیپت متصل کنید و آن را با آب مقطر پر نمایید. پیپت نباید هیچ گونه نشتی داشته باشد.

 

تمیز کردن و آلودگی زدایی پیپت

  1. هر روز پیپت با محلول یا شوینده مناسب باید تمیز شود. انتخاب محلول شوینده باید براساس توصیه های سازنده باشد.

  2. پیپت را با توجه به توصیه های سازنده استریل کنید. بعضی پیپت ها در اتوکلاو (درباره اتوکلاو بخوانید) با درجه حرارت 121 درجه سانتیگراد به مدت تقریبی 20 دقیقه استریل میشوند. در بعضی از انواع پیپت ها لازم است اجزای آن از هم باز شوند تا بخار به قسمت های داخلی پیپت برسد. باز کردن پیپت ها باید مطابق دستورالعمل های سازنده باشد. این کار با استفاده از یک سری ابزارها و آچارهایی که زمان فروش پیپت با آن ارائه می گردد امکان پذیر است. بعد از استریل کردن، اجزای پیپت در دمای اتاق باید دوباره به هم متصل شوند. از خشک بودن اجزای پیپت باید قبل از این کار مطمئن شد. برای استریل کردن پیپت ها بعضی سازندگان استفاده از محلول ایزوپروپانول 60%، شستن با آب مقطر، خشک کردن و سپس اتصال قطعات را پیشنهاد می دهند.
  3. در مورد استفاده و کاربرد پیپت ها توجه داشته باشید اگر از پیپت ها بری انتقال مواد خورنده و یا زیان آور استفاده شده است، تمیز کردن و ضدعفونی آن قبل از استفاده دوباره و یا حذف از مراحل کاری آزمایشگاه به عهده کاربر میباشد. پیشنهاد میشود یک گزارش که در آن نوع، مدل، شماره سریال و مواد آلوده کننده و مواد مورد استفاده بعد از تمیز نمودن پیپت در آن ثبت شده است تهیه شود.

 

مراحل باز کردن اجزای یک پیپت

شکل 6- مراحل باز کردن اجزای یک پیپت

 

نگهداری (بسیار مهم در استفاده و کاربرد پیپت)

  • دوره زمانی: دو بار در سال

عملکرد پیپت که روزانه مورد استفاده قرار میگیرد باید به شرح ذیل بررسی شود:

  1. اجزای پیپت را با توجه به توضیحات دفترچه راهنمای آن باز کنید. این مراحل با توجه به مدل و شرکت سازنده متفاوت است ولی بدنه اصلی آن بوسیله یک پیچ باز میشود.

  2. واشرها، پیستون و داخل سیلندر را قبل از روغن کاری تمیز کنید. اگر اجزای داخلی تصادفاً آلوده شوند، تمام سطوح با مایع شست و شوی معمولی و آب مقطر باید تمیز شوند.

  3. اگر احتیاجی به تعویض واشرها است، آنها باید با واشر مشابه و دارای مشخصات یکسان با نوع اصلی جایگزین شوند. نوع واشرها بسته به انواع و کاربرد پیپت ها متفاوت است.

  4. پیستون را با روغن سیلیکای مخصوص پیپت، روغن کاری نمایید. سعی کنید از روغنی که توسط سازنده پیشنهاد شده است استفاده نمایید. روغن اضافی را با کاغذ جاذب پاک کنید.
  5. مراحل معکوس را برای سوار کردن قطعات پی پت انجام دهید.
  6. پیپت را قبل از استفاده کالیبر کنید.

 

کالیبراسیون پیپت آزمایشگاهی

کالیبراسیون پیپت ها با روش استاندارد انجام میشود و بطور کلی به حجم آن بستگی دارد؛ طوری که هرچه حجم کمتری داشته باشد مراحل کالیبراسیون نیز پر هزینه تر خواهد بود. یک توضیح خلاصه از مراحل کالیبراسیون (ثقل سنجی) برای پی پت حجم های 20μl و 1mm در زیر توضیح داده شده است:

 

مواد و ابزار لازم پی پت کردن

  • ترازوی آنالیتیک

  • ترمومتر الکترونیکی با درجه تفکیک 1/0 درجه سانتیگراد یا بیشتر و با محدوده دمایی مناسب و قابلیت قرارگیری در آب
  • رطوبت سنج با عدم قطعیت استاندارد 10% یا کمتر

  • فشارسنج با عدم قطعیت استاندارد KPa5/0 یا کمتر

  • تایمر

  • میکروپیپت ها با حجم های متغیر

  • سرسمپلرهای یکبار مصرف با اندازه های مختلف

  • ویال ها با کف صاف

  • آب مقطر که 2 یا 3 بار تقطیر شده باشد.

  • کاربر آموزش دیده و مطمئن

 

استفاده از پیپت آزمایشگاهی

 

دقت در استفاده و کاربرد پیپت با تنظیم دوره تناوب کالیبراسیون

در ابتدا لازم است بدانید هر سه سال یکبار بایستی به جهت استفاده صحیح و استاندارد از کاربرد پیپت آزمایشگاهی، آنرا کالیبره کنید. این مراحل بر اساس اندازه گیری وزن خالص آب توزیع شده بوسیله پیپت در یک ویال خالی و تقسیم آن بر چگالی آب انجام می پذیرد. در عمل برای تهیه یک سری خوانده، وزن هر مکش (بعد از تصحیح با عوامل دما، فشار و تبخیر) دقیقا ثبت می شود. با این کار می توان موارد ذیل را انجام داد:

  • مقایسه انواع مختلف پی پت ها جهت بررسی تفاوت های آنها نسبت به هم 
  • کنترل دقت و صحت یک پی پت

  • بررسی و کنترل صحت و دقت اندازه گیری برخی از پی پت ها
  • کنترل عوامل موثر در استفاده از یک پی پت توسط کاربران مختلف با توجه به کاربرد پیپت و انواع آن

 

مراحل استفاده از پیپت مکانیکی

مراحل زیر برای پی پت های مکانیکی کاربرد دارد:

  1. یک سرسمپلر نو را به سمپلر متصل کنید.

  2. آب مقطر را پیپت کنید و در ظرف دیگر خالی کنید؛ این کار را حداقل 5 بار تکرار کنید تا رطوبت هوای داخل پیپت ثابت شود.

  3. آب را داخل ظرف توزین بریزید تا سطح آب حداقل به 3ml برسد.

  4. دمای آب، فشار محیطی و رطوبت نسبی را ثبت کنید.
  5. درب ظرف توزین را در صورت امکان ببندید و وزن کنید.
  6. وزنی را که نمایشگر روی ترازو آزمایشگاهی نشان میدهد ثبت کرده یا آنرا صفر نمایید.

  7. آب داخل ظرف ذخیره را پی پت نمایید و داخل ظرف توزین بریزید. این کار مانند استفاده روزانه از پی پت است. (به مرحله 7 روش صحیح استفاده و کاربرد پیپت مراجعه نمایید)
  8. وزن جدید روی صفحه نمایشگر را ثبت نمایید.
  9. مرحله های 7 و 8 را نه بار دیگر تکرار کرده و وزن جدید را در پایان هر مرحله ثبت نمایید.
  10. دمای آب داخل ظرف توزین را در آخر مرحله 10 ثبت کرده و مدت زمان انجام مراحل را ثبت نمایید.
  11. مقدار تبخیر آب را ارزیابی نمایید (این مرحله برای پی پت های حجم خیلی کم بسیار مهم است). اگر با این پی پت ها کار می شود یک زمان اضافه دیگر برابر با مدت زمان لازم برای انجام مراحل 10-1 باید سپری شود تا بتوان از کاربرد پیپت بهره برد و در پایان نیز باید یک خوانده جدید ثبت شود.
  12. وزن آب تبخیر شده در زمان اضافه به تعداد کل خوانده ها (10 خوانده) تقسیم می شود. عدد بدست آمده مقدار میانگین تبخیر آب در هر مرحله است که باید به هریک از وزن خوانده ها افزوده شود.

 

محاسبات (مهمترین کاربرد پیپت)

با استفاده از مراحل زیر اقدام نمایید:

  • وزن آبی که هر دفعه بوسیله پی پت در ظرف توزین ریخته شده است را محاسبه کنید. برای این کار خوانده جدید را از خوانده ما قبل آخر کم بکنید (برای هر خوانده). در صورت لزوم میانگین مقدار آب تبخیر شده را نیز به آن اضافه نمایید.

  • مقدار عددی هر وزن را به یک حجم در 20 درجه سانتیگراد تبدیل کنید. (وزن تقسیم بر چگالی آب در دمای 20 درجه سانتیگراد)
  • میانگین حجم محاسبه شده در مرحله 2 را محاسبه نمایید (مجموع حجم های قرائت شده تقسیم بر تعداد). تنظیمات مورد نظر مانند فشار هوا را به وزن (شناوری) اعمال نمایید. برای این کار، هر خوانده وزن را به ضریب فاکتور تصحیح کننده ضرب نمایید.
  • انحراف معیار را محاسبه نمایید.

  • درصد ضریب انحراف را محاسبه کنید.

 

سوالات پرتکرار شما از حل مشکل پیپت ها

 

جدول مشکل یابی
مشکلعلت محتملراه حل
پیپت چکه می کند.اتصال سرسمپلر به پیپت خوب نیست.سرسمپلر را با توجه به توصیه های سازنده متصل کنید.
ذرات ریز خارجی بین سمپلر و پیچ تنظیم وجود دارد.اتصالات را تمیز کنید. سرسمپلر را جدا کرده، قسمت مخروطی (محل اتصال سرسمپلر) را نیز تمیز نموده و از سرسمپلر نو استفاده کنید.
ذرات ریز خارجی بین پیستون و واشر در سیلندر وجود دارد.قسمت سیلندر پیستون را باز کرده تمیز و روغن کاری نمایید و دوباره به هم ببندید.
واشر به اندازه کافی روغن کاری نشده است.قطعات را باز کرده و جهت افزایش بهره وری کاربرد پیپت، آنرا روغن کاری نمایید.
واشر صدمه دیده است.واشر را تعویض نمایید. قطعات را باز – تمیز و واشر را عوض نموده روغن کاری کنید و دوباره قطعات را ببندید.
پیستون آلوده است.پیستون را تمیز کرده و به مقدار کم روغن کاری نمایید.
اتصال سرسمپلر شل است.محل اتصال سرسمپلر را تنظیم نمایید.
در سرسمپلر قطره های آب قابل مشاهده وجود دارد.دیواره داخلی سرسمپلر به صورت یکنواخت مرطوب نیست.از یک سرسمپلر نو استفاده کنید.
پیپت از صحت کافی برخوردار نیست!از پیپت به طور صحیح استفاده نمی شود.روش پی پت کردن را کنترل و خطاهای مشاهده شده را اصلاح نمایید.
ذرات خارجی در زیر دکمه فعال کننده پیپت وجود دارد.محل اتصال را تمیز کنید.
اتصال سرسمپلر به پیپت خوب نیست.اتصال سرسمپلر را کنترل کنید. از یک سرسمپلر دیگر مناسب با مشخصات پی پت استفاده کنید.
کالیبراسیون پیپت کامل نیست.با استفاده از روش های استاندارد دوباره پی پت را کالیبر کنید. مراحل را کنترل نمایید.
سرسمپلر آلوده است.جهت رفع خطا و استفاده درست از کاربرد پیپت لطفاً از سرسمپلر نو استفاده کنید.
صحت سرسمپلر با محلول های مشخص ( استاندارد ) خوب نیست.کالیبراسیون پیپت کامل نیست.با استفاده از روش های استاندارد دوباره پی پت را کالیبر کنید.
اگر از محلول های غلیظ استفاده می شود، کالیبراسیون را تنظیم نمایید.
دکمه کنترل حرکت روان ندارد.پیستون آلوده است.پیستون رو تمیز و به مقدار کم روغن کاری کنید.
واشر آلوده است.پی پت را باز و تمام واشرها را تمیز کنید. در صورت لزوم جایگزین نمایید. به مقدار کم روغن کاری کنید.
پیستون صدمه دیده است.واشر پیستون را جایگزین نمایید. به مقدار کم روغن کاری کنید.
ذرات محلول به داخل پیپت وارد شده است.اتصال مرکزی پی پت را باز نمایید. ذرات محلول را تمیز وبه مقدار کم روغن کاری کنید.

 

 

تصاویر بیشتر:


 

در این مقاله سعی کردیم بطور کامل شما را با کاربرد پیپت آزمایشگاهی و نحوه استفاده از پیپت آشنا کنیم. لازم به ذکر است تجهیزات آزمایشگاهی آذین با چندین سال سابقه فعالیت در زمینه فروش لوازم آزمایشگاهی افتخار دارد اعلام نماید که با ارائه و فروش پیپت و همچنین فروش پیپت پرکن آماده ارائه برترین محصولات با مناسبترین قیمت میباشد. شما عزیزان میتوانید جهت استعلام قیمت و یا سفارش محصول، از طریق شماره های تماس 02166578892 و 02166572995 با کارشناسان فروش ما در تماس باشید.

اشتراک گذاری این مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × سه =