تجهیزات آزمایشگاهی آذین
azin lab logo

فروش اتوکلاو آزمایشگاهی

واردات و فروش انواع مختلف اتوکلاو آزمایشگاهی از کمپانی‌های ممرت آلمان و سایر مدل‌های کره‌ای، چینی، ایتالیایی و …

این دستگاه در حجم‌های متنوعی ساخته شده و با یکسال ضمانت و 10 سال خدمات پس از فروش به مشتریان عرضه می‌شود. جهت مشاهده مدل‌های اتوکلاو به پایین صفحه مراجعه نمایید؛ ضمن اینکه بزودی محصولات جدید نیز به سایت اضافه خواهند شد. برای اطلاع از موجودی دستگاه‌ها و انواع تجهیزات آزمایشگاهی یا دریافت مشاوره قبل از خرید اتوکلاو می‌توانید با شماره‌های زیر تماس بگیرید.

یک سال ضمانت دستگاه

فروش اتوکلاو آزمایشگاهی با حجم‌ها و کلاس‌های متفاوت با یک سال گارانتی همراه است.

10 سال خدمات پس از فروش

علاوه بر گارانتی، تا 10 سال نیز می‌توانید از خدمات پس از فروش محصول استفاده نمایید.

تعمیر اتوکلاو آزمایشگاهی

تعمیرات دستگاه های آزمایشگاهی خود را بدست کارشناسان فنی شرکت آذین بسپارید.

مشاوره رایگان قبل از خرید

می‌توانید سوالات خود را در خصوص کاربرد، شرایط استفاده و ... را پشت تلفن از ما بپرسید.

قیمت دستگاه اتوکلاو

(تماس بگیرید)

اتوکلاو آزمایشگاهی

اتوکلاو آزمایشگاهی (Laboratory autoclave) وسیله‌ای است که از طریق بخار تحت فشار کلیه اسپورها، ویروس‌ها و باکتری‌های ظروف آزمایشگاهی را از بین می‌برد و آن‌ها را استریل می‌کند. اتوکلاو مجهز به یک محفظه کنترل شده است و عملیات سترون‌ سازی را به کمک بخار تحت فشار با حرارت زیاد انجام می‌دهد. در صنعت پزشکی و سایر صنایع این دستگاه برای ضدعفونی کردن وسایلی که نسبت به بخار حساسیت ندارند، استفاده می‌شود.

در ادامه این مطلب از تجهیزات آزمایشگاهی آذین به انواع اتوکلاو می پردازیم.

انواع اتوکلاو

امروزه انواع مختلفی از اتوکلاو آزمایشگاهی در دسترس مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهید شد.

  • اتوکلاو گرانشی

این محصول یکی از انواع متداول اتوکلاو است که به دلیل کاربرد فراوان و قیمت مناسب برای اغلب آزمایشگاه‌ها خریداری می‌شود. در اتوکلاو گرانشی بخار ایجاد شده توسط واحد گرمایش در اطراف محفظه به چرخش درمی‌آید تا فرآیند ضدعفونی لوازم را انجام دهد. 

  • اتوکلاو رومیزی

این تجهیزات آزمایشگاهی در واقع نوعی اجاق فشار داخلی هستند که از یک محفظه ساخته شده از جنس فلز با درب محکم بهره می‌برند. وجود سوپاپ و فشارسنج نیز باعث شده که اتوکلاو رومیزی ایمنی بالایی داشته باشد.

  • اتوکلاو فشار منفی

این دستگاه در کنار دارا بودن مولد بخار، مجهز به مولد خلاء نیز است. مولد خلاء کلیه هوای موجود را از محفظه اتوکلاو فشار منفی خارج می‌کند، در حالی‌که مولد بخار وظیفه ایجاد بخار را بر عهده دارد. این نوع  اتوکلاو آزمایشگاهی گران قیمت است اما عملکرد فوق‌العاده‌ای دارد، بنابراین کاربر می‌تواند از بابت استریل شدن صددرصد لوازم اطمینان حاصل نماید.

  • اتوکلاو فشار مثبت

در این دستگاه عملیات تولید بخار در یک مولد مجزا صورت می‌گیرد، سپس بخارات حاصله به اتوکلاو انتقال می‌یابند. اتوکلاو فشار مثبت از نظر سرعت عالی است؛ زیرا پروسه تولید بخار در عرض چند ثانیه انجام می‌شود.

اجزای اتوکلاو آزمایشگاهی

اتوکلاو آزمایشگاهی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده که عبارتند از:

محفظه فشار

محفظه یا همان اتاق فشار یکی از اجزای اصلی این تجهیزات است که لوازم آزمایشگاهی را برای ضدعفونی شدن در آن می‌گذارند. ابعاد محفظه فشار با توجه به مدل اتوکلاو آزمایشگاهی می‌تواند از ۲۵ لیتر تا ۳۰۰۰ لیتر باشد.

معمولا برای ساخت قسمت داخلی محفظه متریالی نظیر فولاد ضد زنگ یا استیل به کار می‌رود. این بخش در درون محفظه بیرونی قرار می‌گیرد که در بعضی از مدل‌های اتوکلاو با بخار پر می‌شود تا رسیدن به دمای استریل سازی با سرعت بیشتری صورت پذیرد.

مولد بخار

در زیر محفظه اتوکلاو آزمایشگاهی یک ژنراتور بخار وجود دارد که موظف است عملیات گرم کردن آب و تولید بخار را انجام دهد.

درب اتوکلاو

وجود درب در این دستگاه‌ها الزامی است؛ زیرا موجب می‌شود که راه ارتباطی با خارج محدود شده و یک فضای استریل در داخل محفظه به وجود بیاید. خود درب اتوکلاو آزمایشگاهی شامل اجزای مختلفی مثل فشارسنج، سوپاپ و دریچه اطمینان است.

فشار سنج تعبیه شده روی درب میزان فشار موجود را در حین فرآیند استریل سازی نشان می‌دهد. در واقع این بخش بر روی دستگاه قرار داده می‌شود تا ایمنی اتوکلاو را به هنگام کار تضمین نماید.

سوپاپ نیز تنظیم فشار داخل محفظه را برعهده دارد که این کار را از طریق آزاد کردن مقداری از بخار ایجاد شده انجام می‌دهد. بخش نهایی درب اتوکلاو آزمایشگاهی دریچه اطمینان آن است که در صورت افزایش بیش از حد فشار، به منظور پیشگیری از انفجار بخشی از بخار را تخلیه می‌کند.

اجزای تشکیل دهنده اتوکلاو

 سیستم خنک کننده پساب

این تجهیزات مجهز به یک سیستم خنک کننده پساب هستند که قبل از لوله‌های تخلیه نصب می‌شود. وجود این بخش کمک می‌کند که لوله زهکشی از صدمات مصون بماند.

مولد خلاء

مولد خلا در همه اتوکلاوها وجود ندارد، اما در صورتی‌که دستگاه دارای این قسمت مهم باشد، عوامل بیماری‌زا نمی‌توانند در داخل محفظه رشد پیدا کنند. مولد خلا وظیفه دارد که هوا را از محفظه بیرون بکشد تا با ایجاد محیط خلا از رشد میکروب‌ها در حفره‌های هوا جلوگیری شود.

کاربردهای اتوکلاو

همان‌طور که قبلاً هم گفته شد، اتوکلاو برای استریل کردن ظروف و ابزارهای آزمایشگاهی استفاده می‌شود. البته این دستگاه در موارد زیر نیز به کار می‌رود:

  • در سال‌های اخیر زباله‌های پزشکی را قبل از دفع کردن ضدعفونی می‌کنند تا میکروارکانیسم‌های بیماری‌زای آن‌ها از بین برود.
  • در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی اتوکلاو آزمایشگاهی برای استریلیزاسیون ابزارآلات جراحی، تجهیزات پزشکی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • در صنایع غذایی برای حذف میکروب‌ها به کار می‌رود.
  • ضدعفونی کردن زباله‌های بیولوژیکی نیز به کمک این وسیله انجام می‌شود.
  • در آزمایشگاه‌ها اتوکلاو علاوه‌بر ضدعفونی نوک پیپت و سایر ظروف برای سترون سازی محیط کشت نیز کاربرد دارد.
  • در صنایع شیمیایی و دارویی برای انجام استریل سازی استفاده می‌شوند.

کاربردهای اتوکلاو

اساس کار و نحوه عملکرد اتوکلاو

اساس عملکرد همه اتوکلاوهای موجود در بازار به این صورت است که پس از گذاشتن وسایل آزمایشگاهی درون دستگاه درب آن قفل می‌شود. حال با توجه به مدل این تجهیزات فرآیند تبدیل آب به بخار به دو روش صورت می‌پذیرد. در روش اول آب توسط المنت‌ها گرم شده و به بخار تبدیل می‌گردد. در روش دوم آب نخست از مولد بخار عبور می‌کند و پس از تغییر حالت به بخار به درون محفظه داخلی وارد می‌شود.

اکنون برای این که فشار افزایش یابد، کلیه هوای محفظه داخلی با بخار جابجا می‌شود که کاربر در این مرحله می‌تواند برنامه زمانی و ‌دمای دلخواه خود را اعمال نماید.‌ بعد از این‌که فشار و دما به اندازه مورد نظر رسید، اتوکلاو آزمایشگاهی ابزارها را استریل می‌کند.

پس از پایان استریلیزاسیون، بخار درون محفظه تحت فشار بسیار زیادی قرار می‌گیرد که در نتیجه آن بخار از دریچه‌ بیرون می‌آید. وسایل ضدعفونی شده در یک بازه زمانی خاص خشک می‌شوند، سپس دما و فشار محفظه کاهش یافته و به اندازه فشار محیط می‌رسد. محفظه برای بار دوم پر از هوا شده و فرآیند سترون کردن پایان می‌یابد. در اینجا کاربر می‌تواند درب اتوکلاو آزمایشگاهی را باز کند و وسایل درون آن را خارج نماید.

اساس کار و نحوه عملکرد اتوکلاو

شیوه کار با اتوکلاو آزمایشگاهی

برای این‌که بتوانید ابزار آزمایشگاه خود را توسط اتوکلاو استریل نمایید، مراحل زیر را انجام دهید:

  1. ابتدا باید مقداری آب درون محفظه دستگاه بریزید، اما دقت کنید که دستگاه خیلی پر نشود.
  2. سپس وسایل مورد نظر را داخل اتوکلاو قرار دهید و درب آن را محکم ببندید.
  3. در مرحله بعد لازم است که از بابت محکم بودن پیچ‌ها و همچنین سالم بودن واشر لاستیکی اطمینان حاصل کرده و بعد دستگاه را روشن کنید.
  4. اکنون لازم است که عملیات تنظیم شدن سوپاپ‌های ایمنی به منظور تامین فشار انجام گیرد.
  5. منتظر بمانید تا آب به جوش آید و کار استریل آغاز شود. دریچه خروجی هوا نخست باید باز باشد و بعد از این‌که هدایت بخار به بیرون انجام گرفت، این دریچه بسته می‌شود تا دما در زمان مشخص شده به اندازه مورد نظر برسد.
  6. پس از پایان یافتن زمان و رسیدن دما به زیر ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد، دریچه ایمنی باز می‌شود. می‌توانید در صورت قطع شدن صدای سوت پیچ‌های درب را باز کنید.
  7. در گام بعدی مواد یا وسایل را از اتوکلاو آزمایشگاهی خارج نمایید.

عوامل موثر در استریلیزاسیون با اتوکلاو آزمایشگاهی

 از جمله پارامترهایی که عملکرد اتوکلاو آزمایشگاهی و فرآیند استریل کردن را تحت تاثیر قرار می‌دهند، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • دما و فشار

معمولا دمای مناسب برای استریلیزاسیون بیشتر وسایل و مواد ۱۲۱ درجه سانتی‌گراد است، در حالی‌که برای ابزارهای پزشکی دمای ۱۳۴ درجه سانتی‌گراد توصیه می‌شود. از نظر فشار نیز میزان فشار درون محفظه باید به ۱۲۱ درجه برسد تا سترون کردن به طور کامل انجام گیرد.

  • زمان

این‌که چه مدت زمانی برای استریل کفایت می‌کند، به نوع، جنس و همچنین نحوه چیدمان مواد و ظروف درون اتوکلاو آزمایشگاهی بستگی دارد. مثلا در صورتی‌که وسایل با فاصله اندکی در درون دستگاه قرار داده شوند، مدت زمان بیشتری برای ضدعفونی لازم است.

  • حجم اتوکلاو و تعداد ابزارهای قرار گرفته در آن

تعداد ظروفی که داخل این تجهیزات قرار می‌گیرد، باید با توجه به ظرفیت آن‌ها انتخاب ‌شود. چنانچه تعداد زیادی وسیله داخل اتوکلاو گذاشته شود، مطمئنا به زمان بیشتری برای سترون کردن نیاز است.

  • جنس ظروف ثانویه

معمولا ابزارهای آزمایشگاهی را روی سینی‌های مخصوص می‌گذارند و بعد برای استریل کردن درون اتوکلاو قرار می‌دهند. حال اگر جنس سینی از فلز باشد مدت زمان ضدعفونی شدن کمتر می‌شود، اما چنانچه سینی پلاستیکی مورد استفاده قرار گیرد، باید ظروف مدت طولانی‌تری درون دستگاه باقی بمانند.

نکات ایمنی به هنگام کار با اتوکلاو آزمایشگاهی

موقع کار با دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی باید به نکات زیر توجه کنید:

  • اقلام لازم برای استریلیزاسیون را حتما در ظرف ثانویه مثل سینی بگذارید.
  • هیچ‌گاه کاغذ را به طور مستقیم درون این تجهیزات قرار ندهید؛ زیرا کاغذ قابل اشتعال است و خطر آتش سوزی را به دنبال دارد.
  • اتوکلاو وسیله مناسبی برای سترون کردن مواد مقاوم در برابر آب نظیر انواع روغن‌ها نیست.
  • هنگام روشن بودن و کار کردن دستگاه درب آن نباید به هیچ‌وجه باز شود‌.
  • از گذاشتن مواد خورنده، سمی و آتش‌زا درون اتوکلاو خودداری کنید.
  • سینی ظروف نباید از جنس پلی اتیلن یا پلاستیک باشد، چون احتمال ذوب شدن آن‌ها وجود دارد.

سوالات متداول

اتوکلاو آزمایشگاهی در کدام صنایع کاربرد دارد؟

  • این دستگاه‌ها در صنایع غذایی، شیمیایی، دارویی و پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دمای مورد نیاز برای سترون کردن ابزارهای پزشکی در اتوکلاو چه اندازه است؟

  • به منظور استریل کردن ابزارهای پزشکی دمای ۱۳۴ درجه سانتی‌گراد کفایت می‌کند.