تجهیزات آزمایشگاهی آذین
azin lab logo

دستگاه فور آزمایشگاهی چیست | فور یا آون آزمایشگاهی

آخرین بروزرسانی : سپتامبر 17, 2023
فور یا آون آزمایشگاهی
آنچه در این مقاله می‌خوانید ...

فور آزمایشگاهی دستگاهی است که در صنایع بزرگ و در آزمایشگاه ها کاربرد گسترده ای دارد. این اجاق های حرارت که با نام آون آزمایشگاهی نیز شناخته می‌شوند، دستگاه های قدرتمندی برای خشک کردن ظروف مختلف شیشه ای و فلزی هستند و دارای انواع مختلفی هستند. امروز در این مقاله سعی کردیم درباره فور یا آون آزمایشگاهی، انواع مختلف دستگاه و همچنین کاربرد های این دستگاه در زمینه های مختلف بپردازیم. اگر آماده‌اید شروع کنیم!

 

فور آزمایشگاهی

دستگاه فور آزمایشگاهی دستگاه استانداردی است که بطور بخصوص در آزمایشگاه‌ها کاربرد دارد. از این دستگاه علاوه بر آزمایشگاه‌ها، در زمینه های پزشکی قانونی، الکترونیک و پردازش نیز استفاده می‌شود. به کمک اون آزمایشگاهی، می‌توان دمای دقیق و یکنواخت حرارت، پخت، تبخیر، استریل کردن و سایر عملکردهای آزمایشگاهی صنعتی را کنترل کرد.

نام دیگر آون آزمایشگاهی، فور یا کوره آزمایشگاهی است! این دستگاه را در خارج از ایران با اسم “hot air oven” می‌شناسند.

فور در آزمایشگاه به منظور خشک کردن ظروف فلزی و شیشه ای یا استریل کردن آنها ساخته شده است. بنابراین چه در آزمایشگاه، چه در صنایع الکترونیک یا … که نیاز دارید مواد و ظروف شیشه ای و فلزی شما خشک گردد، به آون یا فور آزمایشگاهی نیاز خواهید داشت. کوره آزمایشگاهی در طیف وسیعی از صنعت بیوتکنولوژی، داروسازی و تولید متریال مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این صنایع اغلب فرآیندهای پخت، سخت گردانی، انیلینگ و خشک کردن موادی با ترکیبات شیمیایی و فیزیکی متفاوت انجام می‌پذیرد. برای انجام این فرآیندها انواع مختلفی از کوره های آزمایشگاهی مورد نیاز است.

دمای فور آزمایشگاهی بین دمای محیط (37 درجه سانتی‌گراد) تا بالای 300 درجه سانتی‌گراد متغیر است.

 

کاربردهای استاندارد آون آزمایشگاهی

کاربردهای استاندارد اکثر آون های آزمایشگاهی شامل گرم کردن و خشک کردن ظروف شیشه ای یا لوازم آزمایشگاهی اتوکلاو است که به منظور استریل کردن، انجام می‌پذیرد. کوره های آزمایشگاهی به طور معمول برای انجام آزمایشاتی به کار می‌روند که طی آن استحکام کششی، تغییر شکل و انعطاف پذیری بسیاری از محصولات تولیدی مشخص می‌گردد. آون آزمایشگاه برای تست و عیب یابی فرآیندهای ذیل کاربرد دارند:

  • تست الکترونیکی
  • تست مقاومت برای تشخیص خرابی های اولیه در مدارهای مجتمع
  • تست استحکام لحیم کاری در بردهای مدار
  • شبیه سازی تسریع یافته برای اندازه گیری مدت زمان استفاده محصول
  • سخت گردانی (عمل آوری) برای کاتالیز کردن یک واکنش شیمیایی و تغییر ماهیت شیمیایی پلیمرهای پیشرفته

آون های آزمایشگاهی در آزمایشگاه های بیولوژیکی، پزشکی قانونی و زیست محیطی به طور تخصصی به کار می‌روند. در اینجا چند نمونه از چگونگی استفاده از آون های آزمایشگاهی برای پیشبرد سرعت تحقیق در علوم طبیعی ارائه شده است:

  • در آزمایشگاه های پزشکی قانونی از آون های خلاء با پیکربندی اختصاصی بعنوان اتاقک توسعه اثر انگشت استفاده می‌شود.
  • در آزمایشگاه های بیولوژیکی از آون های همرفت جاذبه برای حذف آلاینده های میکروبیولوژیکی از ظروف آزمایشگاهی و از آون های خلاء برای چسباندن اجزا مورد نظر به سطح فیلترها و محیط های دیگر استفاده می‌شود.

فور آزمایشگاهی

عکس فور آزمایشگاهی

 

  • در آزمایشگاه های زیست محیطی، نمونه‌ها را در کوره های آزمایشگاهی خشک می‌کنند. نمونه های موردنظر را قبل و بعد از فرآیند خشک کردن، وزن می‌نمایند تا میزان رطوبت نمونه مشخص گردد. برای انجام این نوع فرآیندها از کوره های همرفت جاذبه و کوره های هوای متحرک استفاده می‌کنند.

 

انواع آون

در خرید آون آزمایشگاهی، باید کاربردها، ابعاد، ظرفیت و بودجه آزمایشگاه در نظر گرفته شود. هنگام تهیه یک فور آزمایشگاهی، انواع فعالیت هایی که قرار است بوسیله آن انجام شود را در نظر بگیرید. آون های همرفت جاذبه یا مکانیکی با دمای بالا و خلاء برای استفاده عمومی و تخصصی با امنیت پیشرفته در دسترس می‌باشند. این نوع آون ها بطور عمده در آزمایشگاه های بالینی و دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرند. فور های آزمایشگاهی چند منظوره با هوای اجباری و بازیابی سریع مناسب ترین ابزار برای خشک کردن ظروف شیشه ای هستند. آون های خلاء در شرایطی که ماده مستلزم وجود اتمسفر خنثی است، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع آون آزمایشگاهی دارای ویژگی هایی هستند که بسیاری از نیازهای صنعتی را برآورده می‌سازند، به همین دلیل هنگام قبل از خرید فور آزمایشگاهی مشخصات آن را به دقت مطالعه نمایید.

 

بطور کلی انواع آون یا فور آزمایشگاهی به دسته های زیر تقسیم بندی می‌شوند:

1) آون سنگین 2) آون خلاء 3) فور یا آون آزمایشگاهی همرفت با هوای اجباری 4) آون آزمایشگاهی با جابجایی گرانشی

توضیحات مربوط به هریک از این آون ها را بزودی در همین مقاله منتشر خواهیم کرد…

اشتراک گذاری این مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 2 =