تجهیزات آزمایشگاهی آذین
azin lab logo

8 پرسش و پاسخ مهم درباره پلاریمتر‌ها که باید بدانید

آخرین بروزرسانی : آوریل 7, 2024
پلاریمتر‌
آنچه در این مقاله می‌خوانید ...

پلاریمتر ابزاری است که به منظور اندازه‌گیری چرخش نوری یک ماده فعال نوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از اندازه‌گیری چرخش نوری هر نمونه، می‌توان غلظت، محتوا و خلوص آن ماده را تعیین کرد.

اصل کار پلاریمتر

در این دستگاه اگر در پلاریزه‌کننده ماده فعال نوری وجود داشته باشد، هنگامی که نور پلاریزه از نمونه عبور می‌کند، زاویه نور پلاریزه شده با زاویه خاصی به چپ یا راست می‌چرخد. سپس این نور از توری آنالایزر عبور کرده و آنالایزر باید با زاویه خاصی بچرخد تا نور روشنی را در چشمی ببیند.

8 نکته مهم که قبل از خرید پلاریمتر باید بدانید

1. پلاریمتر‌ها عمدتا در کدام صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند؟

پلاریمتر‌ها عمدتا در صنایع غذایی، شمیایی، دارویی، عطر‌سازی و طعم دهنده‌ها کاربرد دارند.

2. هنگام خرید پلاریمتر به چه شاخص‌هایی باید توجه کرد؟

دقت و تکرار پذیری مهم‌ترین شاخص دستگاه پلاریمتر است و انتقال یک نمونه می‌تواند منعکس‌کننده حساسیت دستگاه باشد. معمولا نمونه‌هایی با ضریب عبور 1% حساسیت بیش‌تری دارند و اگر قصد دارید یک پلاریمتر کنترل شده با دما خریداری کنید، به میزان دقت کنترل دما توجه بیش‌تری داشته باشید.

اگر دقت کنترل دما به اندازه کافی بالا و پایداری به اندازه کافی خوب نبود، بهتر است یک حمام آب به صورت مستقیم برای کنترل دما وصل کنید.

3. تفاوت میان استفاده از لامپ سدیم به عنوان منبع نور و استفاده از ال ‌ای دی به عنوان منبع نور برای پلاریمتر چیست؟

اولا، اندازه گیری‌های چرخش تمام نوری باید در یک طول موج ثابت اندازه‌گیری شوند. طول موج لامپ سدیم در هوا 589.3 می‌باشد و طول موج لامپ ال ‌ای دی نیز پس از تطبیق با فیلتر مخصوص می‌تواند به 589.3 نانومتر که همان طول موج لامپ سدیم است، برسد.

دوما، عمر لامپ‌های سدیم به طور کلی از 50 تا 200 ساعت متغیر است، در حالی که عمر لامپ‌های ال ‌ای دی به طور کلی حداقل بیش از 5000 ساعت است و قیمت آن‌ها نیز به مراتب از لامپ‌های سدیمی کم‌تر می‌باشد. در نتیجه طبیعی خواهد بود که لامپ‌های ال‌ ای دی جایگزین لامپ‌های سدیمی در پلاریمتر شود.

4. چه نمونه‌هایی در طول آزمایش نیازمند کنترل دما هستند؟

دما در چرخش نوری تمامی مواد تاثیر بسیار زیادی دارد، در نتیجه از لحاظ تئوری آزمایش تمامی نمونه‌ها الزامات خاصی در رابطه با دما خواهند داشت. در این بین موادی مانند شکر نیز موجود است که جدول اصلاح ضریب دمای نسبتا کاملی دارد.

در صورتی که کاربر الزامات زیادی برای نتیجه نهایی نداشته باشد و بتوان انحراف داده ناشی از دما را نادیده گرفت، می‌توان از یک پلاریمتر بدون کنترل دما استفاده کرد.

در حالی که برخی از آزمایش‌ها الزامات سختگیرانه‌ای در مورد دما دارند و اکثر نمونه‌هایی که باید در آن‌ها اندازه‌گیری شود، ضریب جبران دمایی تعیین شده‌ای ندارد. در چنین مواردی، GMP الزامات دمای آزمایش را تعیین می‌کند و پلاریمتر با کنترل دما مورد استفاده قرار می‌گیرد.

5. عملکرد کالیبراسیون خودکار پلاریمتر چه مزایایی دارد؟

دستگاه پلاریمتر دارای عملکرد کالیبراسیون خودکار است که امکانات زیر را برای کاربران فراهم می‌کند:

اطلاع داشتن از عملکرد دستگاه

تنظیم به موقع دقت تست دستگاه به منظور رسیدن به شرایط کاری خوب

6. پلاریمتر چه حالت‌های اندازه‌گیری دارد؟

پلاریمتر معمولا چهار حالت چرخش نوری، چرخش خاص، غلظت و محتوای قند را اندازه‌گیری می‌کند.

7. پلاریمتر با عملکرد کالیبراسیون هر چند وقت یکبار نیاز به کالیبره شدن دارد؟

با توجه به دفعات استفاده و دقت مورد نیاز، می‌توان پلاریمتر را یک بار در هفته یا یک ماه کالیبره کرد. در صورتی که کاربر روی استفاده از یک زاویه خاص تمرکز کند، می‌تواند هر روز یک قطب سنج استاندارد کوارتز که نزدیک‌ترین زاویه آزمایش را دارد برای کالیبره کردن ابزار انتخاب کند و کالیبراسیون را انجام دهد.

8. محیط خارجی چه تاثیری بر نتایج اندازه‌گیری پلاریمتر دارد؟

با توجه به این که دما بر نتایج حاصل از اندازه‌گیری تاثیر می‌گذارد، توصیه می‌شود کاربر سعی کند دمای اتاق را حتی در شرایطی که امکان اندازه‌گیری کنترل دمای نمونه وجود دارد، نزدیک به 20 درجه نگه دارد. بهترین دما برای محیط کار 15 تا 25 درجه است و کاربر همواره باید به آن توجه داشته باشد.

منبع: drawellanalytical

اشتراک گذاری این مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − 7 =