تجهیزات آزمایشگاهی آذین
azin lab logo

میکروسکوپ نوری چیست + انواع میکروسکوپ نوری

آخرین بروزرسانی : می 28, 2022
میکروسکوپ نوری
آنچه در این مقاله می‌خوانید ...

میکروسکوپ نوری ساده ترین و اولین نوع میکروسکوپ است. این میکروسکوپ با استفاده از یک عدسی همگرا، تصویر بزرگنمایی شده از نمونه را نمایش می‌دهد. احتمالاً با نام انواع میکروسکوپ نوری آشنایید یا شاید چند مدل از انواع آن برایتان آشنا باشد. در این مقاله سعی کردیم بطور کامل، میکروسکوپ نوری و انواع آن را برایتان شرح دهیم. اگر مشتاق یادگیری در این باره هستید دعوت می‌کنیم حتماً با ما همراه باشید…

 

میکروسکوپ نوری

میکروسکوپ نوری که اغلب به عنوان میکروسکوپ نوری لایت (روشن) شناخته می‌شود، نوعی میکروسکوپ است که از نور مرئی و سیستمی از عدسی‌ها برای بزرگ‌نمایی تصاویر نمونه‌های کوچک استفاده می‌کند. میکروسکوپ‌های نوری قدیمی‌ترین طرح میکروسکوپ هستند و احتمالاً در قرن هفدهم به شکل ترکیبی کنونی طراحی شده‌اند. میکروسکوپ های نوری با پیشرفت چشمگیر تکنولوژی و با استفاده از استراتژی های مختلف، اصلاح شده‌اند و روز به روز کاربردی‌تر می‌شوند. این میکروسکوپ ها تصاویر نمونه را با درجه بزرگنمایی بالا و وضوح پایین نمایش می‌دهند. انواع میکروسکوپ نوری در مدارس و آزمایشگاه های پایه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

انواع میکروسکوپ نوری

میکروسکوپ استریوسکوپیک دو چشمی (Binocular stereoscopic microscope)

این نوع میکروسکوپ امکان مشاهده تصویر سه بعدی نمونه را با درجه بزرگنمایی متوسط فراهم می‌سازد. این اولین نوع از میکروسکوپ های نوری است؛ در ادامه، بقیه انواع میکروسکوپ های نوری را نیز به شما معرفی خواهیم کرد.

 

میکروسکوپ نوری با زمینه روشن (bright-field)

در میکروسکوپ نوری با زمینه روشن، برای افزایش درجه بزرگنمایی، سطح نمونه مورد آزمایش بواسطه نور، روشن می‌گردد.

 

میکروسکوپ پلاریزه (Polarized microscope)

یکی دیگر از انواع میکروسکوپ های نوری، میکروسکوپ پلاریزه نام دارد. این نوع میکروسکوپ با استفاده از پرتوهای مختلف نور، ویژگی های نمونه از جمله ساختار بلوری را، برای ایجاد تصویری با رزولوشن بالا مخابره می‌کند.

 

بخوانید: اختراع اولین میکروسکوپ و تاریخچه میکروسکوپ الکترونی

 

میکروسکوپ فاز کنتراست (Contrast phase microscope)؛ از انواع میکروسکوپ های نوری

این میکروسکوپ با استفاده از تداخل نور، کوچکترین بی نظمی ها را نمایان می‌سازد. به واسطه میکروسکوپ فاز کنتراست، مشاهده بافت های زنده، حتی بدون رنگ آمیزی (staining) آنها نیز امکان‌پذیر است.

 

میکروسکوپ کنتراست تداخل دیفرانسیل (Differential interference contrast microscope)

میکروسکوپ کنتراست تداخل دیفرانسیل از انواع دیگر میکروسکوپ های نوری می‌باشد. این میکروسکوپ دقیقاً مشابه “میکروسکوپ فاز کنتراست” می‌باشد، با این تفاوت که تصاویر ایجاد شده توسط این نوع میکروسکوپ، رزولوشن بالاتری دارند. با این وجود بدلیل ماهیت نور، این میکروسکوپ ها نیز دارای محدودیت‌هایی می‌باشند.

 

میکروسکوپ فلوئورسانس (Fluorescence microscope)

میکروسکوپ فلورسانس به میکروسکوپ علوم زیستی معروف است. این میکروسکوپ با استفاده از یک منبع اختصاصی مانند لامپ های جیوه، فلوئورسانس ساطع شده از نمونه را ضبط می‌کند. در ترکیب با سایر تجهیزات، میکروسکوپ نوری با زمینه روشن (bright-field) نیز قادر به تولید تصاویر فلورسانس می‌باشد.

 

میکروسکوپ فلورسانس بازتاب داخلی کل (TIRF)

نوعی میکروسکوپ فلورسنت، که از یک موج عبوری برای روشن کردن سطح نمونه استفاده می‌کند. سطح نمونه مشاهده شده توسط این میکروسکوپ ها بسیار نازکتر از سایر میکروسکوپ ها است. علاوه بر این، واحدهای مولکولی با استفاده از این میکروسکوپ ها مورد بررسی قرار می‌گیرند.

 

میکروسکوپ اسکن لیزری کانفوکال (Confocal laser scanning microscope)

میکروسکوپ های کانفوکال با استفاده از پرتوهای لیزری و تغییر فاصله کانونی، تصویری با رزولوشن بالا از نمونه را ارائه می‌دهند.

 

میکروسکوپ مولتی فوتون (Multiphoton microscope)

لیزر میکروسکوپ مولتی فوتون آسیب بسیار ناچیزی به سلول های زنده وارد می‌کند. همچنین امکان مشاهده قسمت های کدر نمونه را با رزولوشن بالا، فراهم می‌سازد. علاوه براین، میکروسکوپ مولتی فوتون معمولا برای مشاهده جریان خون یا سلول های عصبی مغز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

میکروسکوپ تابشی طرح دار (SIM)

میکروسکوپ تابشی طرح دار با رزولوشن بسیار بالا و مجهز به فناوری پیشرفته، برای افزایش قدرت تفکیک و رزولوشن میکروسکوپ نوری که بدلیل پراش نور ایجاد شده است استفاده می‌شود.

 

***

میکروسکوپ نوری انواع مختلفی دارد که در این مقاله تلاش کردیم بطور جامع آنها را برایتان تشریح کنیم. اگر ابهام یا سوالی در ذهن شما باقی مانده است که در این مطلب به آن اشاره نشد می‌توانید سوالتان را از بخش نظرات در پایین همین صفحه برایمان بنویسید تا به شما پاسخ بدهیم.

گفتنی است، فروش میکروسکوپ در تهران و بطور گسترده در تمام شهرهای ایران، توسط تجهیزات آزمایشگاهی آذین واقع در خیابان فرصت شیرازی (حوالی مترو توحید)، بعنوان واردکننده تخصصی انواع میکروسکوپ، دوربین عدسی و لوازم جانبی آن انجام می‌شود. جهت اطلاع دریافت مشاوره رایگان می‌توانید با شماره های 02166578892 و یا 02166572995 تماس بگیرید.

اشتراک گذاری این مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 2 =